In relaties speelt je hechtingsstijl een grote rol. Zelden hebben partners dezelfde hechtingsstijl; dezelfde behoefte aan nabijheid versus vrijheid. Dit filmpje legt uit wat vreemdgaan en hechtingsstijlen met elkaar te maken hebben.

Ruzies over de afwas, rommel, seks of wat dan ook, gaan eigenlijk om een verschil in behoefte aan verbinding en autonomie. Misschien gaat je partner wel erg zijn/haar eigen gang, is hij/zij afstandelijk, of juist claimend of klef. Degene die meer behoefte aan verbinding heeft, gaat vreemd om zich minder alleen te voelen. Degene die meer behoefte aan autonomie heeft, gaat vreemd om zich vrijer te voelen. Vreemdgaan en hechtingsstijlen hebben dus alles met elkaar te maken.

De hechtingsstijlen

Er zijn twee hechtingsstijlen: veilige hechting en onveilige hechting. Binnen de onveilige hechtingsstijl wordt onderscheid gemaakt tussen de angstige hechtingsstijl en de vermijdende hechtingsstijl. De meeste mensen zijn veilig gehecht. Dat betekent dat je niet snel het gevoel hebt dat je niet op je partner kunt rekenen en ook niet snel het gevoel hebt dat je partner je claimt. Je kunt zowel intimiteit als vrijheid goed aan. Een angstig gehecht persoon heeft veel bevestiging nodig: ben ik nog belangrijk voor jou, ga je nog voor mij? Diep van binnen voelt de relatie als een kaartenhuis dat zo kan instorten. Ook al zijn er geen signalen. Een vermijdend gehecht persoon heeft veel behoefte aan ruimte om zijn eigen ding te doen. Als iemand veel aandacht vraagt, stoor dit juist af. Dit wordt ook wel bindingsangst genoemd. Hij/zij wil niet geclaimd worden.

Vreemdgaan en hechtingsstijl

  • Veilig gehecht en vreemdgaan

Voor zover ik weet is niet onderzocht of mensen met een onveilige hechtingsstijl vaker vreemdgaan. Maar het zou wel logisch zijn. Een veilig gehechte partner kan in het algemeen goed aangeven wat hij nodig heeft in de relatie en neemt gedrag van zijn partner niet snel persoonlijk. Toch kan ook een veilig gehecht persoon intimiteit of juist ruimte tekort komen en verliefd worden op een ander. Of door bijvoorbeeld alcoholgebruik een misstap begaan.

  • Angstig gehecht

Bij een angstig gehecht persoon zal het gebrek aan contact, aandacht, of waardering vaak een rol spelen in het overspel. Dat geeft het gevoel niet belangrijk te zijn voor de partner, of eenzaamheid. Om dit te verminderen, worden ze gevoelig voor de aandacht van een ander.

  • Vermijdend gehecht

Bij een vermijdend gehecht persoon kan het claimgedrag van een partner een aanleiding zijn om vreemd te gaan. Om van het benauwde gevoel af te komen, wordt een partner met de vermijdende hechtingsstijl gevoelig voor de aandacht van een ander. In een affaire kan hij of zij zijn autonomie weer terugvinden. 

Een angstige met vermijdende gehechte partner

Deze combinatie zie je vaak. De ‘dans’ die je vaak ziet ontstaan is dat de partner die meer behoefte heeft aan verbinding zich opdringt of klagend wordt. De vermijdende partner neemt dan juist meer afstand, wat het opdringen of klagen weer versterkt, want de angstig gehechte partner wil bevestiging, enzovoort. Zo ontstaat er vaak een partroon die voor steeds meer afstand zorgt, waardoor het risico op overspel toeneemt.    

Hechtingsprobleem bij minnaar of minnares

Vaak heeft ook de minnaar of minnares een hechtingsprobleem. Vooral als zijn of haar moeder vroeger niet genoeg aandacht had en koud was, of onvoorspelbaar of onbetrouwbaar. De minnaar of minnares zoekt dan in een volwassen liefdesrelatie ook iemand op waar hij of zij niet helemaal op kan rekenen, bijvoorbeeld iemand die al bezet is. Dat voelt vertrouwd.

Hechtingsproblemen kunnen veranderen

Maar er is hoop, hechtingsproblemen kunnen verdwijnen door positieve ervaringen met de juiste partner. Het is belangrijk om dan bij je partnerkeuze goed te kijken of iemand niet steeds bang is je kwijt te raken, bezitterig is, emotioneel instabiel, of juist afstand houdt en ongrijpbaar lijkt.

Wil je hulp bij dit proces, samen of alleen? Ik coach mensen met problemen door vreemdgaan en geef relatietherapie aan stellen met problemen door vreemdgaan